Maatalousnaiset

Lohjan Maatalousnaiset

Lohjan Maatalousnaiset on perustettu maamiesseuran naisosastoksi Vaanilassa tammikuun 18. päivänä vuonna 1955. Säännöt, jotka on jätetty Lohjan maamiesseuran johtokunnan vahvistettaviksi, on allekirjoittanut kokouksen puheenjohtajana Ester Lehtonen. Muina allekirjoittajina ovat olleet: Hilma Maikka, Hilja Oittila, Lisa Leidenius, Kristina van der Pals, Helmi Syrjäläinen, Maire Leidenius ja Aira Saarnio.

Tuolloin reilu 60 vuotta sitten naisosaston tarkoitukseksi on määritelty mm. seuraavaa:

  • kehittää mahdollisimman monipuolista kotitalousammattitaitoa herättämällä harrastusta kodissa esiintyviin toimiin, kuten kodin-, ruokatalouden- ja puutarhanhoitoon, karjan- ja pienkarjanhoitoon ja maitotalouteen, kodin käsitöihin, pientenlasten ja sairaitten hoitoon sekä terveyden huoltoon ja varsinkin tuberkuloosin ym. kotien tarttuvien tautien vastustamiseen sekä järjestämällä niissä opastusta,
  • aikaansaada parannuksia asunto-oloihin, kehittää kodin järjestelyä ja sisustamista niin, että käytännöllisyys ja viihtyisyys lisääntyvät, työn, voiman ja ajan säästö kotitaloustyössä yleistyy ja työteho kasvaa,
  • herättää harrastusta kotitalouskirjanpitoon, kulutuksen suunnitteluun ja kotitalouslaskelmien tekoon yleensä.

Kaikki edellä mainittu ei sanatarkasti ottaen ole enää ajankohtaista tänä päivänä, mutta pääpiirteissään toiminta palvelee edelleen samaa tarkoitusta.

Lohjan Maatalousnaisten toiminta sisältää vuosittain

  • kaksi sääntömääräistä kokousta; toinen helmikuussa ja toinen lokakuussa,
  • muita kokouksia kesäkautta lukuun ottamatta yleensä kerran kuukaudessa,
  • lisäksi liikuntatapahtumia, retkeilyjä, teatterikäyntejä yms.

Lohjan Maatalousnaiset ylläpitävät astiastoa, jota vuokrataan tarvitseville, kts. tarkemmin näiltä sivuilta ASTIASTO. Vuokrataan myös mm. pöytäliinoja, kahvinkeittimiä (70-80 kuppia vetäviä) ja kasviskuivuria.

Maa- ja kotitalousnaisten tilauspohjainen ammatti- ja järjestölehti on KOTI. Se on lämminhenkinen, maaseudun aiheisiin erikoistunut aikakauslehti. Lehdessä on asiantuntijajuttuja ruuasta ja ravitsemuksesta, maiseman- ja ympäristönhoidosta sekä maaseutuyrittäjyydestä. Lehdestä löytyy lisäksi tietoa kädentaidoista, puutarha-asioista ja kodinhoidosta.

Lohjan Maatalousnaiset sosiaalisessa mediassa